Hirviurheilu menu
Kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Yleistä Hirviurheilu-palvelusta

Mikä on Hirviurheilu?

Hirviurheilu on helppokäyttöinen, internet-pohjainen tulospalvelu hirvenhiihdon ja hirvenjuoksun kilpailuihin.

Mitä kilpailumuotoja palvelu tukee?

Palvelu tukee seuraavia kilpailumuotoja:
 • Normaali yksilökilpailu
 • Kävely- / metsästäjäsarja (4 arviomatkaa ilman aikapisteitä tai 2 arviomatkaa ja kaikille 300 aikapistettä)
 • Joukkuekilpailu
 • Viesti
 • Cup

Osaako palvelu laskea pisteet kävelysarjalle (metsästäjäsarja)?

Kyllä osaa. Kun lisäät tällaisen sarjan kilpailuun, valitset vain arviomatkojen määräksi neljä normaalin kahden sijaan ja merkitset, ettei sarjassa lasketa aikapisteitä. Toinen vaihtoehto on asettaa arviomatkojen määräksi kaksi ja merkitä, että kaikki kilpailijat saavat automaattisesti 300 aikapistettä. Palvelu hoitaa kaiken muun automaattisesti.

Mitä voin tehdä, jos palveluun tarvittaisiin mielestäni ehdottomasti uusi ominaisuus?

Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro ideasi!

Hyödyt ja vaatimukset

Mitä hyötyä palvelusta on kilpailun järjestäjille?

 • Tulospalvelun järjestäminen onnistuu palvelun kautta vaivattomasti. Palvelun käyttöönotto on erittäin nopeaa ja sen käyttäminen helppoa.
 • Palvelu tarjoaa luotettavan tavan tulosten laskemiseen; toimitsijoiden tarvitsee ainoastaan syöttää kilpailijoiden saapumisaika, arviot sekä ammuntatulokset. Pisteet lasketaan näiden perusteella automaattisesti.
 • Järjestäjien ei tarvitse huolehtia lähtölistojen tai tulosten julkaisemisesta, koska ne ovat kaikkien saatavilla internetissä ilman ylimääräisiä toimenpiteitä.
 • Palvelu on hyvin joustava. Kilpailun järjestäjä voi esimerkiksi syöttää juuri ne sarjat, jotka kilpailussa tullaan järjestämään. Mitään tiettyä sarjajoukkoa ei tarvitse käyttää.
 • Järjestäjät voivat ladata tulosraportin myös lehdistölle sopivassa muodossa.
 • Kaikki palveluun tehtävät uudet ominaisuudet ovat automaattisesti järjestäjien käytössä ilman erillistä päivitystä.

Mitä hyötyä palvelusta on kilpailijoille?

 • Ennakkoon ilmoittautuneilla kilpailijoilla on mahdollisuus katsoa lähtölistat etukäteen internetistä.
 • Kilpailijat näkevät tulokset reaaliaikaisina internetin kautta välittömästi, kun toimitsijat syöttävät ne järjestelmään.
 • Tulokset ovat näkyvillä mahdollisimman yksityiskohtaisesti, joten kilpailijat voivat helposti varmistaa, että tulokset on syötetty ja laskettu oikein.

Mitä palvelun käyttäminen vaatii?

Hirviurheilu vaatii internet-yhteyden, sillä palvelu toimii internetissä selaimen välityksellä.

Käyttö

Kuinka palvelun käyttöönotto tapahtuu?

Hirviurheilu-palvelun käyttöönotto on erittäin helppoa: rekisteröidy palveluun, jonka jälkeen voit syöttää tulospalveluun kilpailun tiedot.

Mitä sarjoja tulospalvelussa käytetään?

Voit itse päättää täysin, mitä sarjoja kilpailuusi syötät. Kilpailun luomisen nopeuttamiseksi tarjolla on myös valmiit oletussarjat: S13 (T13, P13, T11, P11, T9, P9, T7, P7), S15 (T15, P15), S17 (T17, P17), S20 (T20, P20), M (M40), M50, M60 (M65), M70 (M75), M80 (M85, M90), N (N40), N50 (N55, N60), N65 (N70, N75, N80, N85, N90). Näiden käyttäminen ei ole kuitenkaan pakollista, ja vaikka niitä käyttäisitkin, voit tehdä oletussarjoihin mitä tahansa muutoksia.

Mitä asioita pitää tehdä ennen kilpailua?

Ennen kilpailua sinun täytyy lisätä tulospalveluun kilpailun perustiedot kuten sen nimi, ajankohta ja paikkakunta sekä sarjojen nimet. Tämän jälkeen voit lisätä sarjoihin ilmoittautuneita kilpailijoita. Kun olet lisännyt kaikki kilpailijat, voit palvelun avulla luoda kilpailijoille helposti lähtönumerot ja lähtöajat. Tämän jälkeen kilpailu on valmis alkamaan.

Kuinka lähtölistat luodaan?

Kilpailua lisätessäsi voit valita kahdesta vaihtoehdosta sinulle sopivamman:
 1. Lähtölistojen luonti sarjoittain
 2. Lähtöaikojen määrittäminen suoraan kilpailijoille
Ensimmäinen vaihtoehto on kätevä erityisesti silloin, kun kilpailijat ilmoittautuvat etukäteen ja lähtölistat voidaan näin ollen luoda valmiiksi ennen kilpailua. Lähtölistojen luonti on helppoa. Kun olet lisännyt kilpailijat, mene toimitsijan sivuilla Kilpailijat-sivulle. Sivulla sinun pitää kertoa, mikä on sarjan lähtöaika ja ensimmäinen kilpailunumero. Lisäksi voit päättää, noudattaako kilpailijoiden lähtöjärjestys heidän lisäämisjärjestystä vai arvotaanko se. Näiden asetusten jälkeen saat luotua yhden sarjan lähtölistan automaattisesti.

Toinen vaihtoehto sopii paremmin kilpailuihin, joissa kilpailijat lisätään järjestelmään vasta kisapaikalla, jolloin heidän ilmoittautumisjärjestyksensä on samalla heidän lähtöjärjestyksensä sarjoista välittämättä. Tässä vaihtoehdossa sinun täytyy määrittää kilpailijan lähtönumero ja -aika samalla, kun syötät kilpailijan muut tiedot. Lähtölista syntyy näin samalla, kun syötät kilpailijoita.

Huom! Riippumatta siitä kumman tavan valitset voit määrittää yksittäiselle kilpailijalle minkä tahansa lähtöajan ja -numeron. Eli vaikka kilpailijat lähtisivätkin sarjoittain, järjestelmään pystyy aina lisäämään jälki-ilmoittautuneita lähtölistan loppupäähän.

Voiko kilpailijoita lisätä vielä sen jälkeen, kun lähtölista on jo luotu?

Kyllä voi. Vaikka osa kilpailijoista olisi jo tullut maaliin ja heille olisi jopa syötetty tuloksia, voit edelleen lisätä uusia kilpailijoita. Kun lisäät kilpailijoita lähtölistan luonnin jälkeen, sinun täytyy vain itse määrittää heille lähtöaika sekä kilpailunumero. Palvelu tosin ehdottaa automaattisesti sopivaa aikaa sekä numeroa.

Miten tulosten syöttäminen tapahtuu kilpailun aikana?

Tulosten syöttämiseen on kolme vaihtoehtoa. Voit itse päättää, mitä vaihtoehtoa haluat käyttää tulosten syöttämiseen.
 1. Pikasyöttö: Ns. pikasyötössä voit syöttää yhden kilpailijan aika-, arviointi- tai ammuntatiedon kirjoittamalla kilpailijan numeron ja tuloksen. Esimerkiksi kilpailijan 13 arviot 118 ja 87 metriä syötetään muodossa 13,118,87. Pikasyöttö on kaikista nopein tapa syöttää tuloksia.
 2. Sarja- ja tulospaikkakohtainen syöttö: Tässä näkymässä voit syöttää yhden sarjan esimerkiksi kaikki ammuntatulokset kerralla. Samanlaiset näkymät löytyvät siis myös saapumisajoille ja arvioille. Tämä vaihtoehto sopii hyvin tilanteeseen, jossa yhden toimitsijan vastuulla on yksi tulospaikka. Lisäksi se antaa hyvän kokonaiskuvan sarjojen tilanteesta.
 3. Kilpailijakohtainen lomake: Jos kilpailijan tiedot avaa sen jälkeen, kun lähtölista on luotu, hänelle voi syöttää samassa näkymässä kaikki tulostiedot kerralla. Tätä vaihtoehtoa voi käyttää esimerkiksi silloin, jos kaikki yksittäisten kilpailijoiden tiedot ovat saatavilla numerojärjestyksessä, sillä lomakkeesta pääsee seuraavaan kilpailijaan nappia painamalla.

Pitääkö ammuntatulokset syöttää summana vai yksittäisinä laukauksina?

Saat päättää tämän itse. Molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Kuinka sarjojen oikeat arviointimatkat määritetään?

Oikeat arviointimatkat määritetään kilpailunumeroiden perusteella. Voit esimerkiksi määrittää, että numeroiden 1-50 oikeat matkat ovat 100 ja 120 metriä ja että numeroilla 51-100 matkat ovat 95 ja 125 metriä.

Mitä asioita täytyy tehdä kilpailun jälkeen?

Kun olet syöttänyt kaikille kilpailijoille tulokset sekä määrittänyt kilpailulle oikeat arviointimatkat, muista merkitä vielä kilpailu päättyneeksi Yhteenveto-sivulta. Tämä vaikuttaa mm. siihen, että tarkat arviointitiedot julkaistaan kilpailijoille. Niin kauan kuin kilpailu on kesken, kilpailijat eivät näe arviointitietojen osalta muuta kuin pisteet.

Voiko useampi toimitsija käyttää järjestelmää yhtä aikaa?

Kyllä voi. Kilpailun perustaja voi kutsua muita henkilöitä toimitsijaksi samaan kilpailuun.

Onko mahdollista kokeilla palvelun käyttämistä jossain?

Osoitteessa http://testi.hirviurheilu.com voit harjoitella toimitsijana toimimista. Tämän version käyttäminen on täysin ilmaista mutta sitä ei ole sallittu käytettäväksi oikeiden kilpailuiden tuloslaskentaan.

Huom! Testipalvelu (http://testi.hirviurheilu.com) ja varsinainen palvelu (https://www.hirviurheilu.com) käyttävät eri tietokantoja, joten toiseen palveluun luodut käyttäjätunnukset eivät ole käytössä toisessa. Voit kuitenkin halutessasi käyttää molemmissa samoja kirjautumistietoja (sähköposti ja salasana).

Cup-kilpailut

Kuinka cup-kilpailuita luodaan?

Cup-kilpailuiden luominen on erittäin helppoa. Mene Toimitsijan etusivulle ja lisää sieltä uusi cup-kilpailu. Sinun tarvitsee vain kertoa cup-kilpailun nimi ja valita, mistä (osa)kilpailuista cup koostuu. Osakilpailut tarkoittavat tässä yhteydessä aivan normaaleja Hirviurheilun kilpailuita, joiden tulokset olet palveluun syöttänyt tai tulet syöttämään.

Kuinka cup-sarjat määritetään?

Kun lisäät cup-kilpailun ja valitset siihen osakilpailut, järjestelmä luo automaattisesti ensimmäisen osakilpailun perusteella cup-sarjat käyttäen kyseisen osakilpailun sarjojen nimiä. Jos nämä sarjat ovat myös cup-sarjat, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Voit kuitenkin halutessasi määrittää eri cup-sarjat muokkaamalla cup-kilpailun asetuksia. Cup-sarja voi koostua yhdestä tai useammasta osakilpailuiden sarjasta. Esimerkiksi:
 • Cup-sarja 'M', jonka tulokset lasketaan suoraan osakilpailuissa olevan sarjan 'M' perusteella. (Cup-kilpailuiden oletussarjat toimivat tällä periaatteella.)
 • Cup-sarja 'Miehet', jonka tulokset lasketaan osakilpailuissa olevien sarjojen 'M', 'M60' ja 'M70' perusteella.

Kuinka cup-kilpailuiden tuloslaskenta toimii?

Cup-kilpailussa lasketaan tulokset niille sarjoille, jotka olet määrittänyt kuuluvan cup-kilpailun sarjoihin (ks. edellä). Eri osakilpailuiden kilpailijat yhdistetään yhdeksi henkilöksi kilpailijan nimen perusteella. Jos siis osakilpailuissa esiintyy kilpailija "Timo Testinen", palvelu tunnistaa hänet yhdeksi henkilöksi ja osaa laskea hänelle cup-yhteispisteet.

Cup-yhteispisteet ovat summa osakilpailuiden pisteistä. Voit kuitenkin halutessasi määrittää cup-kilpailun asetuksiin esimerkiksi, että kolmesta osakilpailusta yhteispisteisiin lasketaan vain kaksi parasta tulosta.

Tulosten julkaisu

Miten tulokset saadaan julkaistua kilpailijoiden nähtäville?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään erillistoimenpiteitä. Tulospalvelu on täysin reaaliaikainen, joten kaikki tulokset ovat näkyvissä koko ajan.

Haluaisin tulostaa tulokset / lähtölistan paperille. Kuinka tämä onnistuu?

Tulostaminen onnistuu parhaiten siten, että lataat tuloslistan tai lähtölistan PDF-tiedostona, jonka voit sitten tulostaa paperille. Linkit löytyvät tulos- ja lähtölistasivuilta.

Voiko palvelusta tulostaa tuloslistat lehdistölle sopivassa muodossa?

Kyllä voi. Toimitsijan sivuilta löytyy Lehdistö-sivu, josta saat yksinkertaisten tulosluettelon haluamallesi määrälle kilpailijoita / sarja.

Hinnoittelu

Kuinka paljon palvelun käyttö maksaa?